Ett nytt Humanist-förbund har bildats. Det heter Förenade Humanister och vill främja dialog med oliktänkande.

Nytt Humanistförbund har bildats

Ett nytt Humanist-förbund har bildats. Det heter Förenade Humanister och vill främja dialog med oliktänkande.

Förbundet Förenade Humanister har bildats. Bland grundarna finns Jessica Schedvin, tidigare Unga Humanisters ordförande men som hoppade av och har framfört stark kritik mot Humanisternas ledning. Syftet med det nya Humanist-förbundet är ett främja en positiv humanism och arbeta för ökad dialog mellan olika livsåskådningar, står det i pressmeddelandet.

– Vi har den senaste tiden sett ett ökat behov för dialog mellan olika grupper i samhället, speciellt i frågor om livsåskådning, tro, etik och moral. Ofta tenderar debatten att bestå av polemik mellan grupper och det gör det allt svårare att faktiskt förändra någonting. Detta säger Per Pettersson, nyvald ordförande för Förenade Humanister.

André Frisk, Jessica Schedvin, Sofia Arkestål och Staffan Betnér har valts in i förbundsstyrelsen.

– Jag har länge följt den humanistiska debatten i Sverige och sett behovet av ett forum för respekt och dialog med oliktänkande. Jag hoppas kunna fokusera på det som förenar till förmån för det som skiljer. På så sätt kan vi tillsammans göra bestående skillnad, säger Per Pettersson.

Dagens Seglora välkomnar ett nytt Humanistförbund som tycks ta humanismen på allvar och vill värna det djupast mänskliga i dialog med både troende och icke-troende snarare än att hävda att Gud nog inte finns.

UPPDATERING: Nu har även tidningen Dagen skrivit om denna nyhet – läs här.

 

7 kommentarer på “Nytt Humanistförbund har bildats

 1. Värna dialog är väl inte det främsta den nya föreningen vill göra. Snarare handlar det om att lägga locket på och inte säga emot. Men gott så, det finns uppenbarligen den åsikten så det är väl bra att man skapar en förening för dem som har den.

  För mig personligen är Humanism något som förpliktigar. Att vara passiv åskådare till orättvisor och villfarelser stämmer illa med den livsåskådningen.

 2. Anton Vikström skriver:

  Jag är lite nyfiken: eftersom ni tycker det är så hemskt (?) att hävda att ”Gud nog inte finns”, kommer ni sluta hävda att ”Gud finns”?

 3. Jessica S skriver:

  Anton,

  Nej. Huruvida det finns en Gud eller inte är inte intressant för oss. Vi säger varken ja eller nej. Vi vill fokusera på andra saker.

 4. […] medverkar vi i både Dagen, Dagens Segloras och Kyrkans […]

 5. Anton Vikström skriver:

  @Jessica S

  Menade eg riktat mot artikelförfattarna.

 6. Lars Bengtsson skriver:

  Jag tror det nya förbundet Förenade Humanister kan bidra till en positiv dialog mellan olika synsätt.
  Jag var för några år sedan medlem i Humanisterna, men gick ur eftersom det religionsfientliga förhållningsättet inte kändes rätt för mig.