Den där sorgsna blicken och uppgivenheten som präglade hela gestalten är omöjlig att glömma. Suhail, 15 år, satt på en hög av stenar, armeringsjärn och annat material, som några timmar innan hade varit väggar och tak i hans hem.

Hjältar bekämpar fake-demokrati

Lena Lönnqvist

Den där sorgsna blicken och uppgivenheten som präglade hela gestalten är omöjlig att glömma. Suhail, 15 år, satt på en hög av stenar, armeringsjärn och annat material, som några timmar innan hade varit väggar och tak i hans hem. Det hem han delade med mamma, pappa och fyra syskon. En farmor hade också plats i familjegemenskapen. Hon skymtade i det tält som Röda Korset just hunnit få fram till den här palestinska familjen på Västbanken.

De israeliska soldaterna med en bulldozer hade kommit tidigt på morgonen och förstört det hem taxichauffören Anad hade byggt till sin familj på familjens egen mark. De hade också förstört fårstängslet och taket för djuren. Han hade inget bygglov, eftersom han fått avslag, precis som över 99 procent av alla palestinier får, som söker bygglov på de 70 procent av Västbanken som Israel vill bygga judisk-israeliska bosättningar på.

På plats för att notera vad som hänt finns en person från israeliska B´TSelem. Han tillhör dem jag betraktar som hjältar i det israeliska samhället. Arbetar i motvind med ständiga anklagelser emot sig från den breda majoriteten och det officiella Israel.

Dessa hjältar trotsar vägskyltarna som säger att inga israeliska medborgare får besöka vissa palestinska områden, de demonstrerar mot demolering av palestinska hem, skaffar advokater till palestinier som behöver föra sin talan i rätten och hjälper föräldrar att hitta sina barn då de satts i israeliska fängelser.

Den stora sorgen för dessa rättvise-sökande israeler är att deras land inte följer en demokratisk ordning med respekt för allas rättigheter, trots att västvärlden talar om Israel som Mellanösterns enda demokrati. Dessa personer, som jag ser som hjältar, bekämpar en ”fake-demokrati”.

Det faktum att barn avtjänar fängelsestraff i Israel är också ett avsteg från normala demokratiska förhållanden. Nyligen dömdes en flicka som nyss fyllt 12 år till 4,5 månader i fängelse för att hon närmat sig en bosättning med en kniv. Med automatik miste hennes pappa sitt tillstånd att arbeta i Israel. Förra månaden satt 422 palestinska minderåriga i israeliska fängelser, varav 116 var 12-15 år.

Vad är det för fenomen som gör att vi i Europa och USA vill blunda för maktövergrepp begångna av israeliska beslutsfattare? Är det skräcken att bli kallad antisemit som avhåller kritiker från att tala klarspråk? Eller är det att vi bara ser det positiva som faktiskt också finns i Israel och fungerar väl, speciellt så länge det gäller judiska israeler?

Brott mot mänskliga rättigheter är betydligt värre på många andra håll i världen, men ingen kommer heller på idén att kalla dessa stater för demokratier och ge dem förmånliga EU-avtal.

”En demokrati kollapsar inte över en natt, men den eroderar stegvis när man slutar att respektera fundamentala principer” stod det i israeliska Haaretz ledare här om dagen. Hur ska vi kunna ha demokrati när de folkvalda kastas ut ur parlamentet om de inte följer majoriteten? frågade man sig.

The ”Suspension Law”, som i måndags tillstyrktes av Knessets konstitutionsutskott, ger Knessets majoritet rätten att avstänga kollegor (folkvalda Knessetledamöter!), om de inte har en ideologisk riktning som majoriteten önskar. Om 90 av de 120 i parlamentet röstar ja, kan de alltså kasta ut ledamöter fram till nästa val.

En del i bakgrunden till denna lag är att några Knessetledamöter har besökt palestinska familjer vars ungdomar dödats efter att ha attackerat israeler. Familjerna ville ha hjälp att få tillbaka kropparna för att kunna begrava sina barn. Sådana kontakter ska inte tillåtas. En annan del är ett krav från premiärministern Netanyahu att samtliga ledamöter i Knesset lojalt måste stödja en judisk stat, utan förbehåll, även om de är palestinier.

Ska vi kanske sluta se Israel som Mellanösterns enda demokrati som ska respekteras och istället på allvar börja respektera de israeliska ”hjältarna” som vågar protestera mot orättvisor och odemokratiska metoder. Dessa fredsaktivister, rabbiner, jurister, journalister och studenter behöver allt stöd från västvärlden.

 

1 kommentar på “Hjältar bekämpar fake-demokrati

  1. Markus Stettiner skriver:

    I oktober ifjor gick Baha Alian, tillsammans med en annan man, på en buss i Jerusalem och sköt till döds och knivmördade tre personer: Haim Habib, 78 år gammal, Alon Guvberg, 51 och Richard Lakin, 76. Mördarnas, ”barns” i Lena Lönnqvists språkbruk, familjer besöktes av arabiska ledamöter av det israeliska parlamentet. Vid det tillfället hedrades terroristernas minne med en tyst stund, varpå ledamöterna uttryckte sitt stöd för morden. Lönnqvist får detta att framstå som an vanlig demokratisk handling med ”en annan ideologisk riktning (en den) som majoriteten
    önskar”. Kan ni tänka er ledamöter av Sveriges Riksdag hålla en tyst minut och hedra mördaren från Trollhättan utan att vålla upprördhet? Lönnqvist kan…

    Uppmuntrade av parlamentsledamöternas stöd, gick i början på februari två 13-åriga flickor in på en galleria i staden Ramle och började knivhugga folk. ”Vi kom för att döda judar”, förklarade de sedan. Sitter de inlåsta nu? Det hoppas jag verkligen.

    Det finns inga ”palestinier” i Knesset, Lena Lönnqvist. Av sammanhanget att döma, tror jag att du menar araber.