Mohamed Omar gjorde sig känd först som en sympatisk muslimsk poet, sedan som rasande antisemit och islamist. Efter några års hårt skanderande i medieperiferin svängde han igen, tog avstånd från antisemitism och islamism och började en ny, skenbart progressiv linje.

Dagens Samhälle ger utrymme åt islamhat

Mohamed Omar gjorde sig känd först som en sympatisk muslimsk poet, sedan som rasande antisemit och islamist. Efter några års hårt skanderande i medieperiferin svängde han igen, tog avstånd från antisemitism och islamism och började en ny, skenbart progressiv linje.

Omars utspel har inte övertygat, och han har haft svårt att få utrymme för sina åsikter i etablerade media. Men nu publiceras han i Dagens Samhälle, under rubriken ”IS är bara toppen av ett isberg”. Texten beskriver Islams läror som ”en sjukdom” som man måste gå till botten med.

Omar gör ingen tydlig distinktion mellan en religiös, fascistisk och antiintellektuell militant rörelse och den religion som är vardag för en miljard människor på jorden, utan menar att de grymheter som begås av IS har stöd i Koranen och lärs ut i Svenska moskéer. Inga exempel ges. Det är mycket uppseendeväckande påståenden, som Dagens Samhälle utan vidare förmedlar.

Han får fritt spelrum att i en känd tidning påstå att Islam måste utföra ett ideologiskt arbete, ”om den muslimska världen ska kunna följa med resten av världen in i den moderna tidsåldern”. Det är klassiskt muslimhat, som framställer islam som en primitiv och förmodern religion som står i kontrast till ett upplyst västerland.

Att Mohamed Omar visar sådan omdömeslöshet förvånar väl ingen som har följt hans svängar genom åren. Men att Dagens Samhälle tar in en sådan uppseendeväckande text och sprider vidare, det är direkt bekymmersamt.

Situationen har blivit mer ansträngd för muslimer i Svenska medier. Det kan vi konstatera även i SR:s politiska flaggskepp Lördagsintervjun. Där ställdes nyligen imamen Salahuddin Barakat mot väggen av en mästrande och okunnig Monica Saarinen, som på samma vis ställde frågor om enskilda passager i Koranen utan att veta någonting om hur de tillämpats eller hur traditionen ser ut.

Det finns ett skriande underskott på kunskap om en av de stora världsreligionerna, och det lämnar utrymme för fördomar och direkta felaktigheter att spridas om en mycket utsatt grupp svenskar.

Kommentarsfältet är stängt.