På morgonen avslöjades att Södertörnspolisen registrerat tusentals brottsoffer (inte gärningsmän), med uppgifter om etnicitet, tro, anhörigas situation och därtill mer eller mindre underbyggda psykiska diagnoser. Att kalla det ett övergrepp vore alldeles för milt uttryckt.

Utred polisen!

Mattias Irving

På morgonen avslöjades att Södertörnspolisen registrerat tusentals brottsoffer (inte gärningsmän), med uppgifter om etnicitet, tro, anhörigas situation och därtill mer eller mindre underbyggda psykiska diagnoser. Att kalla det ett övergrepp vore alldeles för milt uttryckt.

Anmälningsbenägenheten i den aktuella kategorin brott – kvinnofridskränkning och våld i nära relationer – är låg redan från början. Den kvinna som tar mod till sig att anmäla sin partner måste nu också ta ställning till om det är värt risken att dessutom stämplas med en hobbydiagnos och bli hemligt registrerad i ett antal år framöver.

Detta är en reell risk, och inte en engångshändelse. Register på romer och asylrättsaktivister har redan läckt ut i media. Vid båda dessa tillfällen har polisen utlovat skärpning, samt anmält sig själv. Men fastän skandalen kring Romregistret utspelade sig i fjol, och således har givit polismakten gott om tid att se över sina rutiner, fortsätter alltså decenniegamla register att landa i medias händer. 

Den som minns Skånepolisens presskonferenser från skandalen kring Romregistret blir nog inte förvånad. Där sken offermentaliteten och ögontjäneriet igenom. Man fabricerade som den bästa populist en uppsjö passande eufemismer (den mest kända är såklart ”analysfil”) i hopp om att blidka och bortförklara. Ingen sjukdomsinsikt stod att skåda.

Precis samma beteende återkom när Södertörnspolisens polismästare Christian Agdur konfronterades med innehållet i kvinnoregistret. Bortförklaringar, ifrågasättanden av journalisten och svepande formuleringar.

Nu utspelar sig samma händelseförlopp igen. Polisen lägger ner registret, anmäler sig själv och kommer med all sannolikhet att i vanlig ordning avstå från övriga kommentarer medan utredning pågår. En utredning med sedvanligt tandlösa följder. Vi har sett det förut.

Vi har en polismakt som systematiskt kränker brottsoffer, och systematiskt slipper undan med det. Justitieminister Morgan Johansson måste nu överträffa sin bleka föregångare och ta tag i rötan i det svenska polisväsendet. Det är dags att oberoende utredare granskar polisens mygel.

Kommentarsfältet är stängt.