På torsdag klockan 18 uppmanar ett antal författare, skribenter och aktivister regeringen att uttala sig om Mos maiorum, det polissamarbete som över hela EU söker upp och förhör papperslösa. Mos maiorum pågår mellan den 13 och 26 oktober.

Demonstration mot EU:s jakt på papperslösa

På torsdag klockan 18 uppmanar ett antal författare, skribenter och aktivister regeringen att uttala sig om Mos maiorum, det polissamarbete som över hela EU söker upp och förhör papperslösa. Mos maiorum pågår mellan den 13 och 26 oktober.

– Mos Maiorum är mycket större än Reva, säger Tanvir Mansur, som är en av arrangörerna. Han hänvisar till förra årets stora jakt på och utvisningar av papperslösa, som uppmärksammades med ett upprop i bland annat Dagens Seglora.

– Det handlar om att Sverige och EU har som ambition att jaga papperslösa och deras vägar in till Europa istället för att skapa lagliga sätt att ta sig hit. Regeringen har varit tyst om detta sedan starten på projektet och de måste uttala sig, om de menade allvar med sina protester mot REVA förra året, säger han.

Varken justitieministern Morgan Johansson (S) eller demokratiministern Alice Bah Kuhnke (MP) har uttalat sig om operationen. Regeringen kan inte hålla tyst längre. Vi kräver att de uttalar sig och tar ställning för solidaritet och mänskliga rättigheter”, skriver arrangörerna på sin facebooksida.

Bland talarna märks Lena Andersson, författare, Yacine Asmani för papperslösa i Stockholm, Emma Persson, advokat och expert på asylrättsfrågor, och Therese Johansson, på Ingen människa är illegal.

Kommentarsfältet är stängt.