Nedanstående öppna brev publicerades på måndagen på mikrobloggen Twitter och har delats flitigt, efter att Svenska journalistförbundets medlemstidning Journalisten publicerat en debattartikel av chefredaktören för hatsajten Avpixlat. Hej, Jag känner tyvärr inte att jag kan fortsätta att vara medlem i förbundet så länge SJF:s egen tidning Journalisten låter publicera artiklar av människor som hetsar mot mig och gör mitt jobb mindre säkert.

Journalisten sviker sina medlemmar

Nedanstående öppna brev publicerades på måndagen på mikrobloggen Twitter och har delats flitigt, efter att Svenska journalistförbundets medlemstidning Journalisten publicerat en debattartikel av chefredaktören för hatsajten Avpixlat.

Hej,

Jag känner tyvärr inte att jag kan fortsätta att vara medlem i förbundet så länge SJF:s egen tidning Journalisten låter publicera artiklar av människor som hetsar mot mig och gör mitt jobb mindre säkert.

Sist Avpixlat skrev om mig fick jag flera dödshot i min mejlkorg. Nu släpper Helena Giertta fram bloggens huvudman Mats Dagerlind, att framföra sin vanliga apologetiska harang om att de minsann är rumsrena och inte fattar några kontroversiella publicistiska beslut.

En debattsida som inte ställer de mest grundläggande krav på sanningsenlighet i artiklarna man tar in, är en dålig debattsida.

En facklig tidning som inte värnar medlemmarnas bästa är en dålig facklig tidning.

Det finns en tydlig intressekonflikt mellan svenska journalister och den extremhöger vars metod är att smutskasta vårt arbete, hänga ut oss som personer och hota våra familjer och arbetsplatser. Detta är förvisso en fråga om yttrandefrihet: VÅR yttrandefrihet. Många kollegor avstår redan idag från att skriva kritiskt om högerextrema i Sverige, av rädsla för konsekvenserna.

Sveket från tidningen Journalisten är i detta avseende svårsmält. Jag hyser ingen önskan att bidra till tidningen genom min medlemsavgift, och begär därför utträde ur förbundet.

Mattias Irving
Redaktionschef, Dagens Seglora

Kommentarsfältet är stängt.