Svenska kyrkan måste markera när andra kyrkor i Europa underblåser de bruna rörelserna som är på frammarsch idag, skriver Helle Klein. Vid ingången till Sankt Aleksander Nevskijkyrkan i Belgrad sitter en affisch som föreställer en kvinna som vårdslöst slänger en nyfödd över axeln.

Nu behövs en ekumenik mot fascism

Helle Klein

Svenska kyrkan måste markera när andra kyrkor i Europa underblåser de bruna rörelserna som är på frammarsch idag, skriver Helle Klein.

Vid ingången till Sankt Aleksander Nevskijkyrkan i Belgrad sitter en affisch som föreställer en kvinna som vårdslöst slänger en nyfödd över axeln. Rubriken uppmanar: Välj livet!

Jag läser om hur den serbisk-ortodoxa kyrkan aktivt driver kampanj mot aborträtten i rapporten ”Folk, familj och fosterland” som människorättsorganisationen Kvinna till kvinna gjort. Den handlar om nationalismens konsekvenser för jämställdheten.

Det är en skrämmande rapport över vår tids Europa där nationalister, rasister och fascister mobiliserar. Ofta blir familjepolitiken själva navet i den fascistiska propagandan. Den hetereosexuella familjen är nationens grundbult och kvinnans roll är att först och främst föda nationens barn och stötta nationens försvare, mannen.

Ofta spelar de religiösa samfunden med i denna nationalistiska propaganda. Präster och biskopar eldar på motståndet mot kvinnors rättigheter, abort och homosexuellas kärlek. Inte sällan går kyrkans företrädare hand i hand med fascister och nationalister. Många gånger utsätts feminister och hbtq-personer på exempelvis Balkan eller i Ungern av våldsaktioner från fascister, företrädesvis unga män, som i varierande grad får stöd från högerpartier och kristna samfund. Högernationalismen ser många fiender, som Kvinna till Kvinna konstaterar i sin rapport. Fienden är muslimen, juden, den homosexuella, kommunisten eller feministen. Grumliga idéer om familjen blir direkt livsfarliga i en fascistisk-politisk praktik. Kyrkorna spelar ingen oskyldig roll i detta.

Det utmanar vår tids ekumenik.

I en tid när de bruna rörelserna återigen går fram i Europa måste kristenheten agera. Svenska kyrkans klockringningar mot nazister som håller torgmöten är ett föredömligt uttryck för den kristna kallelsen att alltid stå upp för människovärdet och aldrig någonsin tiga då det hotas.

Som ledare för en av de stora evangelisk-lutherska folkkyrkorna i världen har ärkebiskopen en viktig ekumenisk roll, står det på Svenska kyrkans hemsida. Vår nya ärkebiskop, Antje Jackelén, har ett omvittnat stort internationellt engagemang. Hon har också alltsedan hon blev biskop i Lunds stift varit mycket tydlig i frågan om rasism och främlingsfientlighet.

Som ärkebiskop träffar Jackelén nu de kristna systerkyrkorna i Europa. Det är hög tid att låta den växande fascismen och nationalismen bli ämne för den gemensamma ekumeniska teologiska reflexionen. Hur ska den kristna antirasismen formuleras? Vad kan kyrkorna göra i kampen för människovärdet? Nu behövs en ekumenik mot fascismen och rasismen.

Svenska kyrkan måste markera när katolska och ortodoxa företrädare underblåser de nationalistiska vindarna i dag. Stora delar av den kristna kyrkan i Europa ställde sig på nazismens sida under andra världskriget.

Det får inte hända igen.

Kommentarsfältet är stängt.