Cecilia Magnusson (M) vill förbjuda tiggeriet, för det handlar om sådant som Moderaterna inte vill kännas vid. Hennes strutsmentalitet gör tiggarnas fattigdom permanent istället för att avhjälpa den, det skriver Kim Fredriksson, styrelseledamot i .

Hetsen mot fattiga räcker nu, Magnusson

Kim FredrikssonCecilia Magnusson (M) vill förbjuda tiggeriet, för det handlar om sådant som Moderaterna inte vill kännas vid. Hennes strutsmentalitet gör tiggarnas fattigdom permanent istället för att avhjälpa den, det skriver Kim Fredriksson, styrelseledamot i RUNG, föreningen för resandefolk.

Den moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson menar att fattigdomen blir permanent om en människa tigger. Som den borgare hon är så förordar hon förbud mot tiggeri. (DN, 13 augusti)

”Ett samhällsproblem som nu har spridning i hela landet, både i storstäder och i mindre orter, är gatutiggeriet. Många människor känner sig provocerade och mår dåligt av att se medmänniskor tigga utanför affären.” skriver den moderata riksdagsledamoten på DN Debatt.

Uttalandet följs som vanligt av högerns reaktionära svar på samtidens samhällsproblem. Förbjud, blunda och ignorera. Att de mest utsatta blir mer utsatta verkar inte beröra. Tanken till en struts som begraver huvudet i sanden känns inte långt borta. Syns inte problemet så finns det inte heller. Låt oss därför benämna denna form av argumentation för strutssyndromet hädanefter.

Ett förbud mot tiggeri gör ingenting mot fattigdomen. Det skyddar inte en enda människa mot hunger och hemlöshet. Det gör däremot de småslantar de får i sin mugg. Ett förbud mot tiggeri innebär att fattigdomen blir permanent då människors enda chans till försörjning jämte pantburksletande (kan ge mer pengar än tiggeri på en dag) kriminaliseras. Det borde rimligtvis vem som helst förstå. Även kjöllrande riksdagsledamöter.

Tiggeriet vi ser handlar inte om romer. Det är inget romskt problem. Det handlar om fattigdom och om strukturell rasism. Två begrepp som högern inte vill diskutera speciellt mycket. Det blir ju lätt så när de inte ens erkänner begreppen som verkliga. Individuellt ansvar, ta sig i kragen, inte bli kränkt, finns ingen barnfattigdom i Sverige, American dream fast på Östermalm. Allting är möjligt bara man vill. Klyschorna känns kanske igen?

Jag har serverat soppa och delat ut hygienartiklar till tiggare i Malmö. Jag har sett deras ”hem” och deras ”dyra” mobiler. Jag vet att dom hjälper varandra med skjuts och dylikt emellanåt. Jag ser hur det vrids av en högljudd rasistisk pöbel vars syfte är att misskreditera de romska folkgrupperna vare sig de är tiggare eller ej. Jag ser hur hetsen leder till ökat våld mot romer och ökade antiziganistiska strömningar. Jag vill ärligt talat spy på de som utnyttjar svaga och utsatta människor för sina hatiska syften och trångsynta åsikter.

Av samma anledning vänder jag mig emot Magnussons argument att tiggeri skulle innebära permanent fattigdom. Klassamhället innebär permanent fattigdom. Ja det där Magnusson vill se än mer av då hon företräder en klassklyftspolitik och mindre omfördelningar av resurser. Typ som Robin Hood fast tvärtom. Hennes lösning på tiggeriet är att förbjuda det hon ser. Det vill säga produkten av hennes egen politik. Ett samhälle där symptom av fattigdom är mer värt att bekämpa än fattigdomens uppkomst. Det vill säga klassamhället.

Det är beklagligt att den moderata riksdagsledamoten är ytterligare en i raden av borgerliga politiker som blir provocerad och mår dåligt över att se fattigdomens konsekvenser. Mitt förslag till Cecilia Magnusson och hennes borgerliga kollegor som delar hennes uppfattning är följande. Avgå. Hetsen mot fattiga räcker nu.

Kim Fredriksson – Styrelseledamot i RUNG, skribent och debattör

4 kommentarer på “Hetsen mot fattiga räcker nu, Magnusson

 1. Berit skriver:

  Äntligen någon som talar klarspråk!
  Tiggeriförbud för inget gott med sig.
  Det maskerar endast politikens konsekvenser.

 2. Linda skriver:

  Jag älskar denna artikeln! Klockren!
  Stort tack Kim Fredriksson!

 3. Torgny Rabe skriver:

  ”Som den borgare hon är”, det är synd att en sakargunentation förstörs av en fördomsfull politisk positionerng. CM talar för sig själv, represenanter för moderaterna har redan tagit avstånd.
  Mvh, Torgny Rabe

 4. Kim Fredriksson skriver:

  Detta är i allra högsta grad en politisk fråga där positionering har varit avgörande hela tiden. Detta är i grunden en borgerlig fråga och det kvittar helt ärligt huruvida Ask och moderaternas partiledning tar och pudlar nuförtiden. Som bekant så var det ju en borgerlig fråga redan innan Sverigedemokraterna började utnyttja frågan utifrån ett xenofobiskt syfte.

  Då det i grunden är ett borgerligt ställningstagande så kan vi alltså bortse från Cecilia Magnusson som person och rikta fokus på den borgerliga linje som Magnusson företräder istället. Måhända att frågan om att förbjuda tiggeri delar borgerligheten, men det är likt förbannat ett borgerligt ställningstagande oavsett hur du än vrider och vänder på det.

  Fö rekommenderar jag följande länkar:

  http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/forbjud-det-organiserade-tiggeriet-pa-vara-gator/

  http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2014/04/19-moderater-som-vill-forbjuda-tiggeri

  Mvh Kim Fredriksson