[caption id="attachment_8177" align="aligncenter" width="640"] Bland psalmsångarna som greps den 1 maj återfanns Dagens Segloras redaktionschef Mattias Irving. Fotograf: Anders Virkberg[/caption] Under onsdagen hölls den första rättegången mot den lilla grupp som sjöng psalmer mot nazism i en gatukorsning i Jönköping den 1 maj.

”Jag kände att jag måste agera”

Psalmsång 1 maj

Bland psalmsångarna som greps den 1 maj återfanns Dagens Segloras redaktionschef Mattias Irving. Fotograf: Anders Virkberg

Under onsdagen hölls den första rättegången mot den lilla grupp som sjöng psalmer mot nazism i en gatukorsning i Jönköping den 1 maj. De greps på plats av polis för ohörsamhet mot ordningsmakten sedan de underlåtit att hörsamma en ordningshållande befallning från befälhavande polis.

Den tilltalade menade i rätten att han inte hade begått något brott, men förnekade inte det beskrivna händelseförloppet. Försvaret pläderade istället för nödvärnsrätt, eftersom det är allmänt känt att Svenskarnas Parti står för åsikter som utgör hets mot folkgrupp.

– Som kristen är man skyldig att stå upp för de svaga mot förtrycket. Jag frågade mig: hur skulle Jesus ha gjort, hade han låtit hatet fortsätta? Kyrkklockorna som ringde gav mig mer mod att agera, säger 35-åringen till Jönköpingsposten.

– Jag kände att jag måste agera så att det här hatet inte får mer spridning, och jag vill inte vara en som står vid sidan och tittar på.

Jönköpingsposten citerar en polismans vittnesmål från gripandet. Man ville gripa så få som möjligt och hellre se att folk lämnade platsen.

– De hade fått fortsätta sjunga om de bara hade lämnat vägen och satt sig på trottoaren, sade polismannen.

Domen faller den 27 augusti. Förhandlingar för de övriga psalmsångarna hålls i Jönköping den 24 september.

Kommentarsfältet är stängt.