Nyköpings kommunpolitiker har kliat sina hjässor över den stora väggmålning föreställande en fitta som nu pryder en av stadens gymnasieskolor. Målningen är kraftfullt stiliserad och elegant, men tydligen så olämplig att kommunledningen i flera omgångar har försökt att göra sig av med det verk som de själva hade beställt, uppenbart ovetande om konstnärens intentioner eller allmänna inriktning i sitt konstnärskap.

Skamligt, Nyköping!

snippkonstNyköpings kommunpolitiker har kliat sina hjässor över den stora väggmålning föreställande en fitta som nu pryder en av stadens gymnasieskolor. Målningen är kraftfullt stiliserad och elegant, men tydligen så olämplig att kommunledningen i flera omgångar har försökt att göra sig av med det verk som de själva hade beställt, uppenbart ovetande om konstnärens intentioner eller allmänna inriktning i sitt konstnärskap.

Kommundirektör Erik Carlgrens dröm är säkerligen att förstöra målningen helt, men den striden är han inte villig att ta, eftersom det inte är accepterat att förstöra konst i Sverige. Carlgren fattar därför det i hans egen värld minst kontroversiella av alla tänkbara beslut: Bygg in fittan.

En ny vägg ska resas framför konstverket, så att det inte längre går att beskåda. Kritiken desarmeras när fittkonsten slutförvaras istället för att förstöras, och Carlgren kan andas ut. Konstnären Carolina Falkholt är chockad över beslutet, skriver Södermanlands Nyheter.

Det är inte bara ett ynkligt och räddhågset beteende från kommunledningen. Det är också symboliskt skevt och misogynt. Falkholts konstverk är nämligen gjort i flera lager. En del av konstverket är att den ståtliga muralmålningen täcker över en vägg nedklottrad av kränkande ord mot kvinnor. Nu ska målningen i sin tur täckas över. Det sänder djupt obehagliga signaler.

Prometeus, Nicolaiskolan, NyköpingPå Nicolaiskolans gård står den intetsägande statyn Prometheus kvar sedan 1954, och jubilerar således i år. 60 års manlig nakenhet behöver inte ens ursäktas. Frågan är om den någonsin har diskuterats. Det är ju konst.

Och däri ligger kanske det som skaver allra mest med kommunledningens beslut. Kvinnliga konstnärer som gör kvinnlig konst på egna villkor berövas konstnärens status när de inte spelar med i den patriarkala estetiken. Snoppar är bra och naturligt i offentlig utsmyckning. Snippor är ett stilbrott, eftersom de hör till den privata sfären. Det är som om vi hade backat hela diskussionen om kön och jämställdhet tillbaka till 1954.

Kommunpolitikerna vill i ängsligt sexualmoralistisk anda bygga in stiliserade könsorgan samtidigt som varenda ungdom har fri tillgång till gratis porr i mobilen. Vill de ändå förmedla en skugga av konsekvent tänkande kring sitt fega och otidsenliga beslut så kan de åtminstone gå oss konstälskare halvvägs till mötes: Bygg in Prometheus!

Mattias Irving

Kommentarsfältet är stängt.