Nazisterna i Jönköping påbörjar sin marsch imorgon efter kyrkornas gemensamma gudstjänst. Stanna på torget och sjung fredens psalmer för människovärdet med mig och många andra när nazisterna tågar, uppmanar Elias Ytterbrink, kristen miljöpartist.

Stanna kvar och sjung med oss

Elias Ytterbrink 150x150Nazisterna i Jönköping påbörjar sin marsch imorgon efter kyrkornas gemensamma gudstjänst. Stanna på torget och sjung fredens psalmer för människovärdet med mig och många andra när nazisterna tågar, uppmanar Elias Ytterbrink, kristen miljöpartist.

Få har nog kunnat undgå den häpnadsväckande nyheten att det nazistiska Svenskarnas Parti har fått tillstånd av polisen att demonstrera i Jönköping på 1 maj. Det kanske ännu mer häpnadsväckande är att polisen uppmanat personer att hålla sig undan för att kunna vara säkra. Polisen hävdar att de inte har något val utan måste ge tillstånd med hänvisning till yttrandefriheten. Samtidigt hävdar ett flertal juridiskt kunniga att det hade gått att neka till demonstrationstillstånd med hänvisning till lagen om hets mot folkgrupp.

Men som troende kristen och ideologiskt grön väger ändå alla juridiska betänkligheter lätt. Ingen lagtext eller paragraf i världen kan rättfärdiga att passivt stå och se på när anhängare till en fruktansvärd ideologi tvingar bort människor från deras egna gator.

På förmiddagen kommer Svenska Kyrkan tillsammans med andra samfund i Jönköping anordna en gemensam utomhusgudstjänst utanför Sofiakyrkan för att manifestera mot rasism och främlingsfientligt. Polisen har lovat att nazisternas demonstration inte kommer få börja innan gudstjänsten är avslutad eftersom kyrkan ligger i nazisternas färdväg. Enligt tidningsuppgifter kommer gudstjänstarrangörerna be besökarna att gå så tidigt som möjligt. Jag ber er att göra helt tvärtom, dröj kvar och sjung psalmer med mig och många andra.

Genom fredliga metoder vill vi visa Svenskarnas Parti att deras åsikter inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Vi vill också visa på det absurda i att polisen prioriterar nazisters möjlighet att sprida hat framför människors säkerhet i sin egen stad. Om polisen väljer att med våld flytta på fredliga gudstjänstbesökare för att släppa fram ett nazistiskt demonstrationståg så får de vara beredda på att göra det till tonerna av ”sjung lovsång alla länder”.

När jag var yngre hade jag ett tygarmband med den för många välkända förkortningen ”WWJD” som står för ”What would Jesus do?”. Varje gång jag tittade ned mot min handled blev jag tyst uppmanad att agera som Jesus skulle ha gjort. Den frågeställningen försöker jag fortfarande låta vara vägledande i mitt liv. Min tro säger mig att Jesus hade suttit kvar och visat nazisterna att deras värderingar inte hör hemma i vårt samhälle.

Elias Ytterbrink (MP)
Troende kristen och medlem i Svenska Kyrkan
Regionpolitiker i Västra Götaland

Fotnot: Facebookgruppen Psalmsång mot nazism samlar människor som stannar efter gudstjänsten och sjunger psalmer.

2 kommentarer på “Stanna kvar och sjung med oss

  1. Ann O Nym skriver:

    Heder, respekt och stor kärlek till dig Elias !

  2. […] om jag ville skriva en debattartikel i ämnet vilket jag tackade ja till. Artikeln fick rubriken ”Stanna kvar och sjung med oss”. Vi skapade även ett FB-evenemang och började sprida bland vänner, bekanta och alla andra […]