Ondskan tar aldrig semester. Nästan varje nyhetssändning i sommar har känts som ett knivhugg i bröstet.

Ondskan tar inte semester

Marie Starck

Ondskan tar aldrig semester. Nästan varje nyhetssändning i sommar har känts som ett knivhugg i bröstet. Halshuggning av en fransk präst som arbetar för religionsdialog. Över 80 döda civila i Kabul. Terrordåd i München. Listan kan göras oändlig.

Har ondskan i världen blivit starkare? Troligtvis inte. Den kryper bara allt närmare oss priviligierade.

Ondskan i världen gör oss inte längre rädda. Snarare uppgivna. Sedan avtrubbade.

Men somliga tycks få överjordiska superkrafter av mörkret. Det är som om nederlagen gör dem ännu starkare. De har helt enkelt godhet som en arbetshypotes.

Ett ovanligt lågmält men politiskt laddat samtal mellan Staffan di Mistura, FNs speciella sändebud i Syrienkonflikten, och utrikesminister Margot Wallström, är det som dröjer sig kvar i mitt medvetande efter årets Almedalsvecka.

För ganska exakt ett år sedan drack jag kall prosecco och pratade om Gud, Axel Munthe och Syrien med Staffan di Mistura som oväntat dök upp på blixtvisit på det svenska kulturinstitutet Villa San Michele på Capri. Det magiskt vackra paradis från 1890-talet som skapades av den svenska läkaren Axel Munthe, är numera en av öns stora turistattraktioner.

Staffan De Mistura är specialiserad på humanitärt bistånd och en erfaren fredsmäklare med erfarenhet av 19 konflikter, bland annat som FN-sändebud i Afghanistan, Irak och Libanon. Kontrasten mellan Capris majestätiska skönhet och det sargade Syrien kunde inte vara större.

Som barn ville jag själv bli läkare, precis som Axel Munthe. Och jag blev en slags läkare för länder. Jag närmar mig uppdraget som en intensivvårdsläkare. Om sjukdomen inte går att bota, det vill säga skapa fred, vill jag åtminstone försöka minska lidandet.

När Staffan de Mistura blev tillfrågad om att bli FN:s sändebud i Syrien, hade han precis tillträtt posten som intendent och VD. En behaglig reträttpost för att skriva sina memoarer. Istället tog han tjänstledigt för att åter göra en insats.

Att fredsförhandla i Syrien tycks vara ett mission impossible. Staffan de Mistura vill inte ge upp och svika syrierna. Men hur orkar man?

Utan en gudstro hade det varit svårare att hantera alla orättvisor och lidande som jag sett. Jag tror också att var och en har fått en gåva av naturen, Gud eller ödet. Denna gåva måste vi förvalta och ge tillbaka till mänskligheten.

 

1 kommentar på “Ondskan tar inte semester

  1. Torgny Rabe skriver:

    Godheten och människokärleken tar heller inte semester men uppmärksammas inte i lika hög grad,-mindre attraktivt i pressen?
    Mvh, Torgny Rabe