Vi måste komma närmare varandra. Se varandra så som vi är.

Vi behöver möten, inte provokation

Sofia Svarfvar

Vi måste komma närmare varandra. Se varandra så som vi är. Komma bortom provokation utan att bli mesiga. Respektera att vi är olika fast så lika vi människor, skriver Sofia Svarfvar.

Jag är fin du är fin, mamma och pappa och min kanin. Vi behövs alla här precis som vi är. Jag går runt och sjunger denna ganska fåniga sång för min 8 månaders son. Det är så enkelt. Solen skiner ute och jag sjunger om att vi behövs, alla behövs, och vi behövs precis som vi är.

Det fortsätter vara enkelt. Jag skrattar åt Zlatans enkla ord när han deltar på invigningen av att han blev vaxdocka på Grevin-museet i Paris. ”Jag satt stilla och var mig själv.” Så enkelt det låter. Och så rätt. Att bara vara sig själv och vara stolt för det, tänker jag.

Några dagar senare blir det svårare. Verkligheten kommer till min föräldraledighetsbubbla. Hat och våld inte långt borta. Genom radion hör jag skotten som någon spelade in från Köpenhamn. Vad innebär det nu att vara precis som vi är?

Får man försvara det man tror på till varje pris? Får man rita för att provocera det man inte tror på? Det är en fin balansgång vi går på, där linan heter friheten att uttrycka sig. Yttrandefrihet. Detta vackra som är grunden i vår demokrati och som några vill förstöra.

Ann Heberlein, teologie doktor i etik, problematiserar det bra i SVT:s Agenda när hon menar att vi måste ha ett samtal om vad vi ska använda vår frihet till. Ett samtal om vilka konsekvenser våra yttranden kan få. För var i ligger värdet av att kränka?

Zlatan kommer tillbaka. Nu i Facebookflödet. I en World Food Program-kampanj vill han lyfta alla namn på människor som lever i fattigdom. ”Det finns namn ingen hurrar för, de är 805 miljoner” betonar han och siffran blir lite mer verklig. I kampanjen är det just namn som Zlatan och FN vill synliggöra. Jag har skrivit om det förut. Det farliga i att osynliggöra varandra och dom andra.

Jag tror att det inte är lika enkelt för Vilks att försvara sin rondellhund till varje pris nu när han kan namnet på en människa som dött. Vi måste komma närmare varandra. Se varandra så som vi är. Komma bortom provokation utan att bli mesiga. Respektera att vi är olika fast så lika vi människor. Där det överordnade målet måste få vara ett gott samhälle där vi får växa och vara oss själva.

Jag lämnar Vilks och rondellhundar. Zlatan får bli min tillflykt för en dag. Du är i alla fall dig själv och det kommer att generera pengar till att stödja människor som lever i hunger och utsatthet.

Kommentarsfältet är stängt.