Vi blev lovade fred och frihet. Nu har det gått över 2000 år, och stridens stövlar bärs överallt runt om i världen.

Vi har ett löfte om att allting ska bli bättre

Isak Gerson

Vi blev lovade fred och frihet. Nu har det gått över 2000 år, och stridens stövlar bärs överallt runt om i världen. Hade Jesus levt idag hade jag nog försökt misstroendeförklara honom, skriver Isak Gerson.

En frälsare är född. Hen föddes för över 2000 år sedan, men vi firar honom varje år i december. Ni vet troligen dealen. Guds son, föddes i ett stall, tre vise män. Vi har alla sett det julspelet. Vi har alla hört det evangeliet. Ja, en frälsare är född, men vem bryr sig?

I den andra texten vi ofta läser på juldagen (Jesaja, 9:1-7) berättar Jesaja om frälsaren som ska komma. Det är inga små ord. Bara “fredsfurste” är en titel som behöver levas upp till. Han lovar att Jesus ska bryta sönder “oket som tyngde dem, stången på deras axlar, förtryckarens piska”. Han lovar att när Jesus kommer ska “stöveln som bars i striden och manteln som fläckats av blod, allt detta skall brännas, förtäras av eld.“ Som en fredsfurste bör, kan en tänka.

Men nu har det gått 2000 år. Stridens stövlar bärs överallt runt om i världen. Vi är inte ens ett århundrade ifrån de två världskrigen som varit. Under det kapitalistiska förtrycket äger en försvinnande liten del av världens befolkning nästan alla resurser, och tvingar en stor del av de andra att svälta, i samhällen som i regel präglas av ett vitt och patriarkalt förtryck. För varje maskingevär som smälts ner till plogbillar gjuts troligen många fler nya maskingevär.

Jag är väldigt fascinerad av Jesajas löften. I några rader lyckas Jesaja fånga ganska mycket av vad jag vill att kristendom ska vara. Drömmarna Jesaja pratar om är orealistiska – precis som Jesus väckande av döda och läkande av sjuka – men Jesaja säger det som självklarheter. Jag tror att Jesaja uppmanar oss att drömma flippat, att drömma om en värld utan förtryck, utan krig och utan plågor. Och det är vad jag älskar med Jesajas profeterande om Jesus.

Hade Jesus levt hade jag nog försökt misstroendeförklara honom. På tvåtusen år har Jesus fortfarande inte levererat vad hen skulle. Men Jesus är sedan länge uppstigen till himmelriket, så det finns ingen poäng i det. Det enda vi kan göra som kristna nu är väl att göra vad Jesus försökte göra – och göra det bättre.

2 kommentarer på “Vi har ett löfte om att allting ska bli bättre

 1. Lars Bengtsson skriver:

  För 34 år sedan upplevde jag något oerhört. Från att se mig som ateist, fick jag en djup Gudstro. Men jag har ingen erfarenhet av Jesus. Bara någon jag läst om. Vad är det vi inte har förstått?
  Men jag tror på Messias eller Kristi återkomst. Inte som en enda person utan som en kollektiv kraft.
  Jag tänker på Gandhi och Mandela och många andra kanske framförallt kvinnor.
  Jag tror på en värld i förändring där krig upphör och våld är något sällsynt.
  Ett Gudsrike är inte en plats utan en social organisation som kan uppstå var som helst

 2. Isak Gerson skriver:

  Hej Lars,
  Det låter intressant. Vår erfarenhet av Jesus behöver ju inte vara i Jesus som person, utan Jesu budskap, ord eller erfarenheter. Och de tänker jag kan vandra med många andra personer, tänker jag. Från mitt perspektiv tänker jag att det kanske kan vara något sådant du beskriver. Elle är jag fel ute?