Sedan Antje Jackelén valdes till Sveriges nästa ärkebiskop har hon utsatts för en våg av näthat. På olika rasistiska forum på Internet hängs hon ut och hotas, berättar P4 Kristianstad.

Att tiga är inte ett alternativ

Sedan Antje Jackelén valdes till Sveriges nästa ärkebiskop har hon utsatts för en våg av näthat. På olika rasistiska forum på Internet hängs hon ut och hotas, berättar P4 Kristianstad. De grova påhoppen visar på det välkända sambandet mellan kvinnoförakt och islamofobi.

Jackelén säger sig inte ha varit beredd på denna illvilja. Men, tillägger hon, det speglar också en farlig samhällsutveckling.

Vi är inte lika förvånade, men delar vår ärkebiskop electas syn på utvecklingen. Som vi länge skrivit om riktas ständigt nya hatkampanjer mot dem som går emot de organiserade rasisternas ärenden. Antirasistiska sajter har attackerats. Journalister vittnar om att de slutat skriva till följd av hoten de får.

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) skrev i Expressen för ett par veckor sedan, “det är allvar nu”. Inte sedan 30-talet har så många rasister suttit i Europas parlament.

Ett tidens tecken: När man söker på nätet ger Google förslag för att fylla i ens sökning, baserat på vad andra söker på. Vid en sökning på Birgitta Ohlsson hamnar “judinna” bland de möjliga kompletteringarna, bredvid hennes politiska hemvist. Hatet gör inte skillnad på en minister och en flykting.

Birgitta Ohlsson

I samhället, men inte minst i Svenska kyrkan, finns en beklämmande naivitet inför denna utveckling. Rasismen blir allt fräckare, alltmer repressiv i sina uttryck mot oliktänkande. Alla som står upp för människovärdet riskerar att råka ut för rasisternas hat. Till och med en ärkebiskop.

Som ärkebiskop kommer Antje Jackelén därför att behöva ha en beredskap och en plan för en framtid där även präster, diakoner och andra medarbetare inom kyrkan systematiskt trakasseras på liknande sätt, om de försöker stå upp för religionsdialog och respekt för alla människor. Hur ska kyrkan agera för att på sikt skydda sina medarbetare? Hur ska kyrkan värna sin kristna berättelse mot ”patrioter” som vill lägga beslag på den i propagandasyfte?

Att tiga när människovärdet kränks kan ju aldrig vara ett verkligt alternativ för Svenska kyrkan.

Samtidigt syns nu alltfler konservativa kristna husera på de främlingsfientliga bloggarnas och tidningarnas kommentarsfält, i ett synbart utslag av denna ovan nämnda naivitet. Vissa har till och med liknat detta vid när Jesus åt middag med de utstötta. En rimligare liknelse vore när gisslan i Norrmalmstorgsdramat tog parti för rånarna.

Om kampen för människovärdet görs till en höger-vänsterfråga så tappar demokratin sin legitimitet. Då inträder en kålsupareffekt, där antirasister görs till lika goda som rasister. Där och då relativiseras något som borde vara fundamentalt: Värdet på en människa blir en flytande valuta.

Därför är det glädjande att ändå se att Svenska kyrkan har slutit upp kring Jackelén under de senaste dagarna. Förutom mängder av stöttande uttalanden i sociala medier har flera biskopar, och även avgående ärkebiskopen Anders Wejryd, uttryckt sin solidaritet. Det är tydligt att kärleken alltid övervinner hatet, men då måste den mobiliseras. Som Jesus säger: Var inte rädda. Som Johannesbrevet påminner oss: Gud är större.

Dagens Seglora

5 kommentarer på “Att tiga är inte ett alternativ

 1. Sven Andersson skriver:

  Allt hat och hot mot en person må vi alla
  fördöma. Detta skall man inte behöva under-
  teckna ngt upprop för -nästan löjligt.
  Däremot är det rimligt att kristna reagerar,
  när man anser att en biskop ”kolliderar” med
  kyrkans trosbekännelse och dess bekännelse-
  skrifter. Dessa valde inte ärkebiskopen. Det
  gjorde främst de politiskt styrda och de som
  önskar en kyrka, som är lydig dagens PK och
  inte stör med för mycket fromhet och bibel-
  trohet.

 2. […] Sedan Antje Jackelén valdes till Sveriges nästa ärkebiskop har hon utsatts för en våg av näthat. På olika rasistiska forum på Internet hängs hon ut och hotas, berättar P4 Kristianstad.  […]

 3. […] Sedan Antje Jackelén valdes till Sveriges nästa ärkebiskop har hon utsatts för en våg av näthat. På olika rasistiska forum på Internet hängs hon ut och hotas, berättar P4 Kristianstad.  […]

 4. Leif W. Östborg skriver:

  Nog är det märkligt att när man länkar till någon som kan tillföra debatten stoff och denne råkar vara Dag Sandahl (Bloggardag)(gå gärna in och läs själva!) då får kommentaren inte komma in. Detta har nu inträffat ett antal gånger. Men visst det är ert kommentarsfält. Men så mycket öppenhet och vilja till öppen debatt finns det tydligen inte.

 5. Mattias Irving skriver:

  Leif, debatt blir i regel öppnare av att det som sägs i den är sant, inte av att alla får höras och säga allt. Sandahls inlägg om Jackelén är under all kritik. Hans påståenden om att näthatet är svårt att finna falsifieras efter fem minuter på Google. Han bedriver kampanj mot en enskild person och den tänker vi inte bidra till genom några länkar.