Hade någon annan ideologi än feminismen tvingats utstå en debattartikel på så låg nivå som Nørmarks i en av Sveriges största dagstidningar, frågar sig Helena Myrstener, apropå det uppmärksammade replikskiftet i DN, mellan Dennis Nørmark och Nina Björk. Feminister tvingas gå in i en debatt som vi borde ha lämnat bakom oss för länge sedan.

Det kanske är männen som är problemet

Helena Myrstener

Hade någon annan ideologi än feminismen tvingats utstå en debattartikel på så låg nivå som Nørmarks i en av Sveriges största dagstidningar, frågar sig Helena Myrstener, apropå det uppmärksammade replikskiftet i DN, mellan Dennis Nørmark och Nina Björk. Feminister tvingas gå in i en debatt som vi borde ha lämnat bakom oss för länge sedan.

Knappt har debatten om näthatet mot kvinnor svalnat förrän DN publicerar en lång antifeministisk text ”Kære svenskere!” av den danske antropologen och borgerlige debattören Dennis Nørmark. I denna text till det svenska folket ondgör sig Normark över svensk feminism.

Eller som Jens Liljenstrand på Expressen formulerar Nørmarks tes: Svenska feminister kastrerar hela den manliga befolkningen! Ja, Nørmark påstår att svenska kvinnor aggressivt förtrycker männen i ett pågående könskrig i Sverige. Enligt honom kuvar kvinnorna mannens sexualitet, hans könsroll, ja allt det som mannen sätter värde på, som t.ex. ”modet att dominera, konkurrensmässighet och ära”. Istället präglas männen redan från början i förskolan av ”tjafs, känslopjunk och nivellering”.

Vad som ligger bakom beslutet att publicera Nørmarks text känner bara redaktionen på DN själva till. Jag ställer mig frågan om någon annan ideologi än feminismen i Sverige hade kunnat tvingas utstå en debattartikel på denna låga nivå i en av Sveriges viktigaste tidningar. Men, som de duktiga kvinnor vi är i Sverige, går några snällt in, tar tid och kraft till att lugnt och redigt, och med den äran, bemöta denna löjeväckande kritik. Trots att vi borde ha lämnat en sådan debatt bakom oss för länge sen.

Men vi ska väl inte vara sämre än danskarna, eller? De skryter ju om att allt måste få uttryckas i den offentliga debatten. Men vad är nästa steg? Ska rasister få skriva öppna brev till oss nästa gång i en av de största och mest inflytelserika dagstidningar som vi har i detta land, under någon liknande rubrik, och påstå att muslimerna har tagit över i Sverige?

Självklart måste jag tacka de som tar debatten för att de håller ställningarna mot sexister och antifeminister. För vi kan ju inte slå oss för bröstet och säga att detta inte finns här. Men min förhoppning är att feminismen ändå skulle ha varit så väl grundad i detta land att feminister skulle kunna välja sina strider och enbart rycka på axlarna åt en sådan som Nørmark, hur intellektuell täckmanteln än är.

Strunt är strunt och snus är snus om än i gyllene dosor! Men det är nog enbart en önskedröm. Feminismen tillhör vår värdegrund idag men omges av en ambivalens och ett ifrågasättande. Det krävs fortfarande ett rejält mod för att våga kalla sig för feminist. Att en författare som Nina Björk väljer att ta upp den kastade danske handsken i DN illustrerar ändå feminismens ställning här i Sverige. En del av vår värdegrund men långt ifrån självklar för alla.

Det svar Björk gav och som publicerades samtidigt i den danska tidningen Polittiken kan ändå föra med sig det goda att de danska feministerna får ett markant stöd. Det är ingen hemlighet att det finns ett förakt för det s.k politiskt korrekta i Danmark idag. Att kritisera exempelvis reklam som sexistisk väcker ofta ett förlöjligande.

Detta var inte den sista attacken på feminismen. Så länge män är osäkra i sin identitet och könsroll kommer den att fortgå. Nørmark och andra borde ägna sig åt att formulera manlighet av idag istället för att kasta skit på kvinnor i Danmark och i Sverige. Det är inte kvinnors fel att män har problem med sin könsroll. Nørmarks definition på vad manlighet är har inte någon framtid. Det är inget annat en destruktiv och nostalgisk längtan tillbaka till en tid då en man var en man och en kvinna en kvinna och därmed slutsnackat. Allt var liksom givet istället för spännande möjligheter! Det finns en stor utmaning att formulera en manlighet som inte ställs i motsats till det som traditionellt benämnts som det ”kvinnliga”.

Är man antropolog idag, vilket land man än kommer från, borde det vara en enkel sak att se och förstå att inte heller män vill bli fastlåsta i en bestämd könsroll. Inte i Danmark och inte i Sverige. Dags att vakna upp!

Kommentarsfältet är stängt.