Kyrkonämnden i Varnhems församling säger upp det fyra år långa kontraktet med Lena Svedung som driver Varnhem Klostercafé. Verksamheten ska istället drivas av diakoniprojektet Refugium, som anlitar arbetslösa som befinner sig i fas 3.

Församling använder arbetslösa till caféjobb

Kyrkonämnden i Varnhems församling säger upp det fyra år långa kontraktet med Lena Svedung som driver Varnhem Klostercafé. Verksamheten ska istället drivas av diakoniprojektet Refugium, som anlitar arbetslösa som befinner sig i fas 3.

Skövde Nyheter berättar att beslutet fattats av en enhällig kyrkonämnd, som alltså vill börja driva det populära caféet i egen regi. När tidningen kontaktade Lena Svedung kände hon inte ännu till beslutet, och uttryckte bestörtning över att bli borttvingad från verksamheten.

– Att ingen av dem kontaktat mig känns bedrövligt, speciellt som de vet hur mycket det här betyder för mig och hur jag jobbat hårt, berättar hon för Skövde Nyheter.

Men domprosten Anders Alberius tycker att det hela har skötts på ett bra sätt. Kontraktet löper inte ut förrän vid årsskiftet. Caféet ska drivas på försök av Refugium i tre år, men i Kyrkonämndens protokoll finns en hake. Där står: ”Refugiums verksamhet blir en del av pastoratets ordinarie verksamhet så länge den här typen av arbetsmarknadspolitiska åtgärder finns”.

Kommentarsfältet är stängt.