För två veckor sedan berättade att Lars Vilks kommer att ställa ut nya rondellhundar på det privata galleriet Rönnquist & Rönnquist i Malmö. Till Sydsvenskan sade galleriets ägare Henrik Rönnquist då: - Jag har förstått att det har varit lite rabalder kring honom och något med islam och rondellhundar och sådant.

Vilks gallerist: ”De vill ta över”

För två veckor sedan berättade Sydsvenskan att Lars Vilks kommer att ställa ut nya rondellhundar på det privata galleriet Rönnquist & Rönnquist i Malmö.

Till Sydsvenskan sade galleriets ägare Henrik Rönnquist då:

– Jag har förstått att det har varit lite rabalder kring honom och något med islam och rondellhundar och sådant.

Den högerextrema bloggen Snaphanen.dk har publicerat en egen intervju med galleristen, utförd av sverigedemokraten Filippa von Platen. I den påstår han att alla överfallsvåldtäkter i Oslo begås av MENA-invandrare (MENA: mellanöstern och nordafrika, uttrycket används ofta av högerextrema. red.anm.). Påståendet om våldtäkterna i Oslo har blivit vida spritt bland muslimhatare, men bygger på lösryckta siffror.

– Vet du att alla överfallsvåldtäkter i Oslo begås av MENA-invandrare? Inte 99%. 100 %. Gruppvåldtäkter är inte svenskt. Det är något som kommit utifrån, säger Rönnquist.

– Var slutar vi, om vi inte säger ifrån? Vad förbjuds nästa gång? Det händer saker i den här staden och landet … och jag får inte visa vad jag vill! Jag är förbannad, säger han, och menar att han förbjuds att ställa ut vad han vill.

I Sydsvenskans artikel säger Rönnquist:

– Religionsgrejen är ganska frånvarande för mig. Jag är inte så insatt i det där. Det är inte det som intresserar mig, utan jag gillar bilderna.

I intervjun på Snaphanen angriper Rönnquist islam.

– Är islam tolerant? Kan vi leva tillsammans sida vid sida? De vill ta över.

Lars Vilks ställer ut på Rönnquists galleri i sommar och utställningen kommer att spegla de senaste åren i hans konstnärsskap. Dagens Seglora har förgäves sökt Henrik Rönnquist under dagen.

UPPDATERING

Henrik Rönnquist har hört av sig och hälsar att det vi har återgivit är korrekt och han har inte något mer att tillägga.

8 kommentarer på “Vilks gallerist: ”De vill ta över”

 1. Filippa von Platen skriver:

  Det är alltid trevligt när andra läser och kommenterar ens alster.

  Jag ser att ni googlat och sett att Sverigedemokraterna nominerat mig till det samhällspolitiska (ej partipolitiska) uppdraget som nämndeman. Ni har då säkert också upptäckt att jag har ett stort engagemang i yttrandefrihetsfrågor, att jag värnar om småföretagare när de blir orättvist uthängda i pressen samt att jag (i en stad full av judehat) tar kraftigt avstånd mot antisemitism.

  Visst, epitetet ”sverigedemokraten Filippa” är korrekt. Precis som epitetet ”yttrandefrihetsförkämpen och ”antisemitismmotståndaren Filippa” hade varit lika korrekt.

  Det skulle vara intressant att få ta del av hur ni resonerar?

  Med vänlig hälsning
  Filippa

 2. Robert Axelsson skriver:

  ”Kors i taket”,ni blir bara mer och mer inskränkta för var dag som går….

  ”Dagens Seglora har skapats ur övertygelsen att skrivande hjälper till att bredda, pröva och fördjupa tankar om tro i ljuset av samtidens brännande frågor. Modiga handlingar inspireras av modiga ord.”!?

  Om inte annat så bjuder ni i vart fall på det dagliga skrattet….kan inte tolka er på annat sätt än det humoristiska!

 3. Mattias Irving skriver:

  Hej Filippa,

  i sammanhanget var ditt engagemang i SD mest intressant. Partiets egen partiledare påstår ju att islam är det största hotet mot Sverige sedan nazismen. Eftersom texten bär flera typiskt islamofobiska kännetecken är det värdefullt att reflektera att du som skrivit den är medlem i ett muslimhatande parti. Vet nu inget om din kamp mot antisemitismen, men välkomnar den givetvis på ett principiellt plan.

 4. Filippa von Platen skriver:

  ”islamofobiska”?

  Vad betyder ordet ovan? Vad jag vet användes uttrycket ovan för första gången av ayatolla Khomeini. Innan honom var ordbruket okänt. Många experter på området anser att det var ayatollan som hittade på ordet. Då var syftet att hålla iranska kvinnor (som inte ville bära slöja eller underordna sig sina män, bröder, you name it)på plats.

  Vänstern och Sv. Kyrkans ledning brydde sig inte stort om iranska kvinnors lidanden då, och idag använder ni uttrycket titt som tätt för att hålla meningsmotståndare på plats.

  Min enkla fråga lyder: Varför går Seglora ayatollah Khomeinis ärenden?

 5. Mattias Irving skriver:

  Filippa, ”islamofobi” är ett vedertaget begrepp i religionsvetarvärlden. Har nog läst det mesta om ämnet men aldrig hört att det skulle härstamma från Khomeini. Låter som en vandringssägen, tycker jag.

  Vänstern och revolutionen i Iran är ett ämne som har utretts i många omgångar, och jag kan tycka att det är en värdefull lärdom för vänstern i Europa. Foucaults vurm för islamisterna i Iran har också ifrågasatts och diskuterats i otaliga avhandlingar och skrifter. Få kan väl beklaga att den gamla diktaturen i Iran föll, och under en viktig tid kring 1979 blev slöjan en frihetssymbol för kvinnorna i Iran som bar den i protest mot makten innan Khomeinis och det religiösa förtryckets tid.

 6. Peter Andersen skriver:

  ”Få kan väl beklaga att den gamla diktaturen i Iran föll, och under en viktig tid kring 1979 blev slöjan en frihetssymbol för kvinnorna i Iran som bar den i protest mot makten innan Khomeinis och det religiösa förtryckets tid.”

  Du er på vej op ad en meget stejl bakke…

 7. Mattias Irving skriver:

  Peter Andersen, om du bara lägger fram en åsikt utan att argumentera för den är det lite svårt att veta varför du tycker som du gör. Och då är det ju lite svårt att argumentera emot också.

 8. Magnus Andersson skriver:

  Mattias.

  Vill minnas att Kenan Malik i Från Fatwa till Jihad nämner ordets ursprung hos mullorna. Där kritiseras i alla fall tanken att muslimer idag skulle vara mer utsatta än andra, något som data Malik nämner bevisar inte är fallet.

  Även moderata muslimer kritiserar begreppet, medan organisationer som OIC använder det när de kräver inskränkt yttrandefrihet.

  I Wikipedias definition nämns detta med Khomeini, så trots att du ”läst det mesta” missade du något rätt viktigt:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Islamophobia

  ”According to Pascal Bruckner, the term was invented by Iranian fundamentalists in the late 1970s analogous to ”xenophobia” in order to denounce what he feels is legitimate criticism of Islam as racism.[16]”

  [16] http://www.signandsight.com/features/2123.html
  http://www.liberation.fr/societe/01012303767-l-invention-de-l-islamophobie